De overgang is de periode rond de laatste menstruatie, ook wel bekend als de menopauze. In deze fase stopt de eisprong.
De overgangsjaren kunnen tot wel tien jaar duren, waarin hormonen een hoofdrol spelen. Het lichaam streeft naar een nieuwe balans.
De fasen van de overgang:
- Premenopauze
- Menopauze
- Postmenopauze
Premenopauze Vanaf ongeveer het 40e levensjaar begint de premenopauze voor vrouwen die vroeg in de overgang zijn. Deze fase kan een paar jaar aanhouden, en in deze periode kunnen al kleine veranderingen merkbaar zijn, inclusief gewichtsveranderingen.
Perimenopauze en Menopauze Rond het 45e levensjaar worden veel veranderingen merkbaar. Dit staat bekend als de perimenopauze. Klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, slaapproblemen, en aanzienlijke veranderingen in de stofwisseling kunnen voorkomen. Menstruaties worden onregelmatiger en intenser. De cyclus wordt meestal langer, en soms blijft de menstruatie zelfs uit. Dit kan enkele jaren aanhouden tot de menopauze intreedt, wanneer je laatste menstruatie plaatsvindt. Gedurende de menopauze geven de eierstokken geen eitjes meer vrij omdat de eicellen op zijn of van verminderde kwaliteit zijn. De menopauze wordt officieel bevestigd als er gedurende een jaar geen menstruatie heeft plaatsgevonden.
Postmenopauze De postmenopauze volgt na de menopauze. Vaak verminderen overgangsklachten in deze periode, omdat het lichaam een nieuwe balans vindt.
Symptomen van de overgang
- Opvliegers
- Stemmingsschommelingen
- Veranderingen in de menstruatiecyclus
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn
- Depressie
- Spanning
- Gewichtstoename
- Obstipatie
- Gewrichtspijnen
Hoewel opvliegers en stemmingswisselingen vaak als eerste aan de overgang worden gekoppeld, zijn de hormonale schommelingen die deze symptomen veroorzaken ook verantwoordelijk voor de gewichtsveranderingen die vrouwen tijdens de menopauze kunnen ervaren.