Afvallen met shakes, een goed idee?

Zo met de vakantie voor de deur willen veel mensen nog even snel een paar kilootjes kwijt.
Om die reden wordt er vaak gegrepen naar een Quik fix oplossing. Iets wat snel resultaat geeft zonder heel veel extra inspanning. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Het lijkt natuurlijk een heel aantrekkelijk idee.  Je hoeft niet met jezelf aan de slag, gaat niet op zoek naar de oorzaak van het overgewicht. Nee je gooit er gewoon een paar  shakes  in en je kunt strak in je (bad)pak. De dieetindustrie weet dit goed te promoten door er nog een paar foto’s van een paar proefkonijnen bij te doen. Zo eentje van voor en eentje na het dieet waar ieder wanhopig persoon van denkt: dat wil ik ook!
Dus bestel je ook zo’n poedertje of kuurtje, zonder na te denken wat de gevolgen kunnen zijn op je gezondheid. Het resultaat telt. Als jij maar snel even die kilo’s voor de vakantie kwijt bent want je moet straks wel in je bikini.

Wat ik echter nogal zorgelijk vindt is dat er niet gekeken wordt naar het “WAAROM” . Hoe is dat overgewicht er gekomen? Kon je niet met je vingers uit de koektrommel blijven, slik je misschien medicijnen die je zwaarder maken, of sta je voortdurend bloot aan chronische stress? En als je de waarom er niet onder weg haalt is afslanken met dit soort preparaten zinloos want wanneer je hier mee stopt zal je lichaam weer precies hetzelfde doen als het altijd deed, omdat het gewoonweg niet anders kan. Dus waarom zou je jezelf volgieten met eiwitten of sommige nog erger, die laten zich volspuiten met hormonen om af te slanken. Ik snap überhaupt niet waarom  mensen tot zulke extreme dingen overgaan voor iets wat doorgaans is ontstaan door een verkeerde levensstijl. Is het dan niet veel verstandiger om die verkeerde levensstijl  aan te pakken of ben ik nu aan het muggenziften?

Ga jij voor resultaat of gezondheid?

Dus ja veel mensen kiezen voor de makkelijkste weg of dit nu de verstandigste is of niet. Echter zijn veel mensen zich totaal niet bewust wat dit soort preparaten met hun gezondheid doet. Eiwitten werken nogal verzurend op het lichaam dus laten we maar hopen dat je over een goede eiwitvertering beschikt anders konden de problemen op lange termijn nog wel eens heel vervelend uitpakken. Om maar te zwijgen wat het teweeg brengt in je microbioom.

Over deze microbioom of in de volksmond ook wel darmflora heb ik al vaker geschreven. Deze is van onschatbare waarde en is mede verantwoordelijk voor een goede gezondheid en tevens een gezond gewicht. Om er nog een stukje dieper op in te gaan. Je microbioom bevindt zich grotendeels in je darmen. Deze flora bestaat uit bacteriën. Ja van binnen in je buik is het één grote beestenboel. In diezelfde darmen bevindt zich ook het immuunsysteem. Of nog beter gezegd, die beestenboel beïnvloed voor een groot gedeelte je immuunsysteem. Je weet wel dat immuunsysteem dat je graag optimaal wilt laten draaien. Dat immuunsysteem wat je moet vrijwaren van een griep tijdens een griepepidemie, die pathogene bacteriën zo snel mogelijk een kopje kleiner moet maken en datzelfde immuunsysteem moet ervoor zorgen dat jij niet ziek wordt van schadelijke indringers. Met deze bacteriën moeten we samenwerken, niet uitroeien!! Want deze bacteriën hebben wel eten nodig. En deze beetjes eten vezels uit koolhydraten. Nu wil ik je niet aanmoedigen (zeker niet als je wilt afvallen) om jezelf te buiten te gaan aan boterhammen, pasta’s en zakken chips omdat deze veel koolhydraten bevatten. Nee die inwendige dierentuin eet graag vezels uit groente, heel veel groente. Het liefst zo gevarieerd mogelijk. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat wanneer je een huisdier in huis neemt, dat je deze ook te eten geeft. Krijgt het dier geen eten dan gaat hij dood. Dat is met onze inwendige dierentuin niet anders. Eet jij weinig of geen koolhydraten dan heeft dit ingrijpende gevolgen voor je microbioom en dus ook voor je immuunsysteem.

Wat zou er met onze inwendige beestenboel gebeuren wanneer we gaan leven op eiwitshakes die nagenoeg geen koolhydraten bevatten?

Het moge duidelijk zijn dat dit soort preparaten vormen van symptoombestrijding zijn. Ook al voldoen ze aan alle keurmerken en worden ze door de overheid als veilig beschouwd, zodra je er mee stopt vliegen de kilo’s er weer bij aan en het liefst met een schepje extra vet als bonus. Er is een mooi spreekwoordelijk gezegde: “bezint eer ge begint” Ik denk dat met deze term alles is gezegd.

Resultaat geeft niet altijd goede gezondheid, goede gezondheid geeft doorgaans wel resultaat.