hormonen en overgang

Hormonen uit balans?

Is jouw hormoonbalans uit balans? Voel jij je niet vitaal, ondanks dat je gezond eet, goed slaapt en voldoende beweegt? Dan kan het goed zijn dat je hormonen roet in het eten gooien. Vaak denken we bij hormonen aan vruchtbaarheid of menstruatiecyclus. Hierin spelen hormonen zeker een grote rol maar lang niet alles heeft daarmee te maken. Hormonen regelen heel veel lichaamsprocessen, je slaap, hartslag, stofwisseling, stress, je stemming etc. Als je hormonen dus uit balans zijn kan dit vele lichaamsfuncties in de war brengen.

Hormonen worden geproduceerd door klieren in het hormoonstelsel. Ze worden afgegeven aan het bloed en stromen als boodschappersstoffen door het lichaam. Hormonen zorgen hiermee dat er signalen aan organen afgegeven worden en vertellen ze wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen. Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Voeding speelt bijvoorbeeld een grote rol hierin. Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel of onvoldoende vetten toevoegen in je dieet kunnen leiden tot een disbalans in je hormonen.

Hormonale klachten hebben altijd een oorzaak

Veel mensen leggen geen verband tussen hormonale klachten die ze hebben en hun leefstijl. Bij vrijwel alle gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen speelt leefstijl een rol. Dat geldt in het bijzonder voor vrouwen die nu eenmaal hormonaal complexer in elkaar zitten dan mannen. 

Helaas zijn hormonen zeer gevoelig voor omgevingsfactoren.  Door verkeerde voeding, te weinig/verkeerde beweging en te veel stress kan je hormoonhuishouding snel ontregelt raken.

Stemmingswisselingen, opgejaagdheid, gewichtstoename en een laag libido zijn slechts enkele voorbeelden van hoe hormonale disbalans zich kan uiten bij vrouwen. Als je deze klachten herkent, is het de hoogste tijd om jouw hormonen weer in balans te brengen. Heb jij alles al geprobeerd? Van vrachtladingen supplementen tot talloze diëten? Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak.

Symptomen en aandoeningen die erop wijzen dat je hormonen uit balans zijn

De afgelopen jaren heb ik honderden vrouwen geholpen die kampten met hormonale klachten. Vaak door populaire diëten, trainingsmethodes en verkeerde leefstijl die jouw hormonen uit balans brengen. Hierdoor ontwikkel je klachten of hormonale aandoeningen en zit je niet lekker in je vel.

Als hormonen uit balans raken kunnen er allerlei klachten optreden zoals:

  • Gewichtstoename
  • Vermoeidheid
  • Zware menstruaties
  • Hoofdpijn en/of Migraine
  • Laag libido
  • Slaapproblemen
  • Opgejaagd gevoel
  • Opgeblazen buik
  • Menstruatieklachten
  • Continue honger/vreetbuien
  • PCOS
  • Overgangsklachten
  • PMS
  • Burn-out
  • Haaruitval
  • Acne of eczeem
  • Endometriose
  • Niet af kunnen vallen

….. Zomaar een greep uit de vele klachten die door hormonen veroorzaakt kunnen worden.

Hoe breng jij jouw hormonen in balans?

Ik deel graag 10 tips met jou om jouw hormonen weer in balans te brengen. Met deze bewezen effectieve tips krijg jij meer inzicht in jouw hormoonbalans en kan je weer vitaal door het leven gaan. 

hormoonverstoorders

Een schommelde bloedsuikerspiegel brengt je hormonen uit balans

Wil jij je energiek voelen gedurende de dag? Dan is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een teveel aan suiker zorgt namelijk voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat vervelende gevolgen kan hebben voor je lichaam en geest. Herken jij het gevoel van vermoeidheid en dips na het eten van zoetigheid? Dan is de kans groot dat jouw bloedsuikerspiegel uit balans is.

Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang voor verschillende lichaamsprocessen, zoals de aanmaak van hormonen. Wanneer je bloedsuikerspiegel te vaak en teveel schommelt, heeft dit niet alleen effect op de insuline, maar op alle hormonen in je lichaam. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals het verstoren van lichaamsprocessen en het voorkomen van vetverbranding. Door te kiezen voor voeding die je bloedsuiker niet teveel verstoort en maximaal 3 eetmomenten per dag te hanteren, zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en minder aanmaak van insuline. Zo voel jij je energiek en gezond!

Breng je hormonen in balans met puur en onbewerkte voeding

Wil je gezond zijn en blijven? Dan is het tijd om terug te gaan naar onze natuurlijke roots. De vuistregel die ik je meegeef is simpel: eet puur en onbewerkt! Ons lichaam is ontworpen om te functioneren op natuurlijke voeding, niet op bewerkt voedsel vol met zout, suiker en chemicaliën. Als we ons lichaam voeden met bewerkt voedsel, raakt ons systeem in de war. Ons lichaam herkent deze onnatuurlijke voeding niet en weet niet hoe het hiermee om moet gaan. Terwijl ons lichaam juist is afgestemd op natuurlijke voeding van onze verre voorouders.

Het is niet nodig om terug te gaan naar de prehistorie om gezond te eten. Onze oma’s en overgroot oma’s aten ook geen bewerkt voedsel vol toevoegingen. Zij kookten met pure ingrediënten en zonder pakjes en zakjes. Het probleem is dat de voedingsindustrie hierop is ingesprongen en ons gemakkelijke, snelle maaltijden is gaan voorschotelen. Dit heeft er helaas voor gezorgd dat velen van ons niet meer kunnen koken zoals onze oma’s dat vroeger deden.

Onze genen zijn vrijwel hetzelfde als in de prehistorie. Onze genen zijn de basis van ons hormonale systeem, dus hoe verder we qua levensstijl van de natuur afstaan, hoe meer onze hormonen uit balans raken. Bewerkt voedsel bevat nauwelijks voedingsstoffen en zal snel worden afgebroken en uitgescheiden. Hierdoor krijgen we niet de voedingsstoffen binnen die ons systeem nodig heeft om goed te functioneren en ontstaan er tekorten met dramatische gevolgen.

Dus, als je gezond wilt blijven, kies dan voor pure en onbewerkte voeding. Laat de pakjes en zakjes in de supermarkt liggen en maak zelf de lekkerste en gezonde maaltijden met pure ingrediënten. Je zult zien dat je lichaam je dankbaar zal zijn en dat je je beter zult voelen dan ooit tevoren!

Hormonen raken uit balans als je voeding eet die niet bij je past

Wil jij voorkomen dat je darmklachten krijgt? Dan is het belangrijk om voeding te eten die bij je past. Niet alles wat we eten kunnen we goed verteren, opnemen, verdragen en uitscheiden. Steeds meer mensen hebben moeite om gluten te verteren of worden in de loop der jaren lactose intolerant. Zelf heb ik dat ook ondervonden. Van gluten krijg ik een opgeblazen buik en voel ik me lusteloos en krijg last van brijige ontlasting.

Het probleem is niet alleen de gluten, maar ook het percentage gluten dat zich in granen bevindt is de laatste jaren schrikbarend gestegen. Daarnaast eten we veel te veel van producten waar gluten in zitten, zoals brood, koekjes, pasta’s en couscous. Ook eten we steeds meer zuivel waar lactose in zit. Als zuigeling is lactase belangrijk om melk te kunnen verteren, maar na deze periode heeft het drinken van melk weinig nut. Calcium kan beter uit andere bronnen gehaald worden, omdat dit beter wordt opgenomen in je lichaam.

Daarnaast zijn er nog antinutriënten, zoals saponinen. Deze zeepachtige stoffen komen veel voor in soja, erwten, spinazie, quinoa, tomaten, knoflook en aardappelen. Deze stoffen kunnen een irriterende werking hebben op je darmen en zo voor darmklachten zorgen. Voedingsstoffen die een positief effect hebben noemen we nutriënten, en voedingsstoffen met een negatief effect noemen we antinutriënten. Of een voedingsstof bij jou klachten geeft is heel persoonlijk. Er zijn mensen die nergens last van hebben, maar mocht je regelmatig darmklachten ervaren, wees dan voorzichtig met bovenstaande stoffen. Kies voeding die past bij jouw lichaam en ervaar het verschil!

Groentes bevatten voedingsstoffen die noodzakelijk zijn om hormonen af te breken.

Eet voldoende (groene ) groentes! Eigenlijk weten we het allemaal. Groentes zijn gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen, vezels, vitamines en  mineralen. Toch eten we er veel te weinig van. Dat komt al door onze broodcultuur. We eten doorgaans twee broodmaaltijden en een warme maaltijd. En daarbij eten we alleen groente bij de warme maaltijd en als we geluk hebben wat rauwkost op een broodje. Zolang je kiest voor 2 broodmaaltijden is er minder ruimte voor groente. En dat is misschien al wel de makkelijkste tip voor als je meer groentes zou willen eten. Vervang een broodmaaltijd voor iets als soep, salade of een smoothie met groentes. 

Misschien als we het nut van meer groentes eten wat meer benadrukken, wordt het makkelijker om vanuit een vrije wil te kiezen voor meer groen op je bord. Groentes zijn voor je hormoonhuishouding namelijk van essentieel belang. Bladgroentes bevatten veel chlorofyl, een stofje wat de lever helpt met het ontgiften. Kruisbloemige koolsoorten bevatten stofjes die oestrogenen helpen af te breken. Dit voorkomt veel vrouwenkwaaltjes. Lees meer over oestrogeen en vrouwenkwaaltjes

De vezels die groentes rijk zijn hebben een gunstige uitwerking op je darmen. Mannen hebben 40 gram vezels nodig en vrouwen 30 gram per dag. Daar komen heel veel mensen niet aan met als gevolg darmproblemen en obstipatie. Groenten zijn een bron van voeding voor je darmflora. Je inwendige dierentuin zeg ik altijd maar. Je darmflora beïnvloedt voor 70% je immuunsysteem. Tevens draagt een gezonde darmflora bij aan een gezond gewicht. 

Groente werkt zeer alkaliserend en dat is goed voor een goede zuur/base balans in ons lichaam. Maar groente is ook een grote bron van kalium. Hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem in ons land. We gaan dit meestal te lijf met bloeddrukverlagers waar soms best wat voor te zeggen is. Maar ooit al eens gedacht om meer groente aan je menu toe te voegen? Groentes werken ook bloeddruk verlagend. 

Zo zie je maar dat groentes voor tal van processen nuttig zijn en ook noodzakelijk is om gezond te blijven. Voor een gezonde hormoonhuishouding eet je het liefst 400 tot 500 gram per dag. Dit ga je niet redden in één maaltijd. Kies daarom ook altijd voor tenminste twee maaltijden waar groentes de boventoon voeren en als je het geen probleem vindt misschien wel 3 maaltijden. Je hormonen varen er wel blij, evenals je gezondheid. 

Van een disbalans in je darmen raken je hormonen uit balans

Je darmen spelen een grote rol in je hormoonbalans. Dit betekent dus dat je darmgezondheid invloed heeft op je hormonen. Zorg daarom voor een goede darmflora. Ik noemde het hierboven al even. Het belang van een evenwichtige darmflora. Je darmwand is aan de binnenkant bekleed met slijm waar zich talloze darmbacteriën in bevinden. Ik spreek daarom ook wel van een inwendige dierentuin. Maar onze bacteriën zijn van levensbelang. Ze beïnvloeden voor 70% je immuunsysteem. Als je je immuunsysteem wilt verbeteren dan zal je dus vooral aan je darmflora moeten werken. Darmbacteriën voeden zichzelf met vezels. Dus je darmflora versterken doe je door veel vezels, liefst uit groentes en fruit te eten en zo min mogelijk bewerkte rommel.

Bewerkte voeding heeft juist een averechtse werking. Hiermee voedt je de ongunstige bacteriën die van nature ook in je darmen zitten. Wanneer ongunstige bacteriën de overhand krijgen, kan dit een nadelige invloed op je gezondheid hebben. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat als dikke muizen de darmflora krijgen toegediend van slanke muizen, deze ook slank werden. Omgekeerd was ook het geval. Slanke muizen kregen de bacteriën van dikke muizen en de slanke muizen werden na verloop van tijd ook dik. Deze onderzoeken hebben ook al plaatsgevonden in het AMC ziekenhuis. Hopelijk komt er in de toekomst meer aandacht over de relatie tussen darmbacteriën en overgewicht. 

Antibiotica staat erom bekend dat het naast de ongunstige bacteriën ook de gunstige darmbacteriën dood. Soms is een antibiotica kuur noodzakelijk, laten we redelijk blijven. Je doet er goed aan om te beseffen dat wanneer je dit nodig was, je darmflora ook weer herstelt met een probiotica kuur om zo het evenwicht weer te herstellen.  Uiteraard blijft gezonde voeding een voorwaarde om de bacteriën uit de probiotica te voeden met voldoende vezels. Immers een nieuw huisdier wat niets te eten krijgt gaat na verloop van tijd ook dood.

Je hormonen raken uit balans door chemische stoffen

Als je gezondheid je lief is, let dan goed op de chemische stoffen die je dagelijks binnenkrijgt. Deze oestrogeenachtige stoffen, ook wel xeno-oestrogenen genoemd, kunnen namelijk een grote invloed hebben op je gezondheid.

Je neemt deze synthetische stoffen op via je mond, bijvoorbeeld door middel van voeding en ademhaling, maar ook via je huid. Denk aan landbouwgif, weekmakers uit plastic, conserveringsmiddelen uit make-up en verzorgingsmiddelen en zware metalen zoals amalgaamvullingen.

En hier is waar het gevaar schuilt. Al deze stoffen hebben een oestrogeenachtige werking en imiteren het lichaamseigen oestrogeen. Dit kan zorgen voor een disbalans in je hormoonhuishouding, met alle nadelige gevolgen van dien. Je lichaam ziet deze stoffen namelijk als lichaamsvreemd en zal er alles aan doen om ze zo snel mogelijk te elimineren. Als dit niet lukt, bijvoorbeeld omdat je lever niet over de juiste grondstoffen beschikt, kunnen de stoffen worden opgeslagen in je vetcellen. Dit kan leiden tot een stapeling van synthetische stoffen en vervolgens tot allerlei klachten.

Wil jij gezond blijven en optimaal functioneren? Zorg er dan voor dat je deze schadelijke stoffen zoveel mogelijk vermijdt. Let bijvoorbeeld op de producten die je koopt en gebruik natuurlijke alternatieven waar mogelijk. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Helpen fyto-oestrogenen om je hormonen in balans te brengen?

Wist je dat er natuurlijke stoffen bestaan die kunnen helpen bij het reguleren van de hormonen in ons lichaam? Deze groep stoffen noemen we fyto-oestrogenen, die van nature in planten voorkomen. Als je last hebt van hormonale disbalans of menopauzale symptomen, dan is dit iets om uit te proberen.

Fyto-oestrogenen hebben een gelijksoortige structuur als het vrouwelijke hormoon oestrogeen en kunnen daardoor communiceren met de receptoren in ons lichaam die gevoelig zijn voor oestrogeen. Hierdoor kunnen fyto-oestrogenen het effect van oestrogeen nabootsen of juist blokkeren. Dit kan bijdragen aan allerlei gezondheidsvoordelen, vooral voor vrouwen in de overgang.

Denk bijvoorbeeld aan fyto-oestrogenen in tofu, sojabonen en lijnzaad. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de slaap. Maar let op, niet alle fyto-oestrogenen zijn goed voor ons. Zo kan hop uit bier bij mannen juist een negatief effect hebben op het hormoonsysteem en leiden tot een bierbuikje.

Het blijft een kwestie van uitproberen welke fyto-oestrogenen voor jou het beste werken. Maar één ding is zeker, deze natuurlijke stoffen kunnen een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid.

Wat doet alcohol met je hormonen?

Van alcohol raken je hormonen uit balans. Beperk alcohol, zeker voor vrouwen!!!
Ontdek de waarheid achter alcohol: het is meer dan alleen ethanol en suiker afkomstig uit bedorven fruit. Het is een extreem giftige stof die je lever in overdrive zet om het zo snel mogelijk te verwijderen. Dit verstoort andere belangrijke processen, zoals de bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding. Alcohol gedraagt zich als suiker in je bloed, wat problemen kan veroorzaken zoals extra vetopslag, schildklierproblemen (schildklierhormonen worden omgezet in de lever) en een verstoring van de vrouwelijke geslachtshormonen. Zelfs één glas alcohol kan het oestrogeengehalte met 30% verhogen. Dus, als je wilt genieten van een drankje, beperk het dan tot af en toe en vermijd overmatig gebruik. Jouw gezondheid is de prioriteit.

Stress hormonen uit balans door koffie

Wie begint er de dag niet met een bakkie koffie? Voor veel mensen is dit de manier om een beetje wakker te worden. En dat is precies de werking waar je hormonen van gaan stuiteren. Koffie verhoogt je stresshormoon cortisol met als gevolg een hoger bloedsuiker. Door de stijging van je stress hormonen wordt je alert. Immers dat is de natuurlijke reactie op stress.

Evolutionair gezien herkent je lichaam dit alsof je moet vluchten voor een tijger en dan kan je maar beter goed wakker zijn. Wanneer je daarnaast ook nog een jachtig leven leidt (lees: dan heb je nog meer behoefte aan koffie aangezien het bovenstaande proces weer van voor af aan begint)  loop je het risico om je bijnieren die stresshormonen moeten produceren uit te putten. Wanneer dit te veel en te vaak gebeurt kan je stress systeem onvoldoende hormonen afgeven wat op zijn beurt ook weer klachten geeft.

Drink daarom niet meer dan één a twee kopjes koffie per dag en als je veel stress hebt zou het voor je hormonen nog veel beter zijn om de dag niet te starten met koffie aangezien je bijnieren het dan helemaal zwaar te verduren hebben. 

Je hormonen raken uit balans door roken

Roken is voor niemand goed maar voor de vrouwelijke hormonen rampzalig. De giftige stoffen uit sigaretten verhogen je stresshormonen. Daarnaast zal je lever de giftige stoffen moeten ontgiften en als dit proces niet optimaal verloopt zullen deze gifstoffen rechtstreeks in je lichaam opgenomen worden. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat roken schadelijk is voor je gezondheid, dat weet iedereen. Maar roken kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van overgangsklachten. Opvliegers zijn het gevolg van verhoogde stresshormonen en bij mensen die roken zijn deze hormonen structureel verhoogd met als gevolg ook veel meer klachten.

Schrijnend vind ik het dat sigaretten dusdanig verslavend  werken dat juist wanneer vrouwen last hebben van stress er naar de sigaret wordt gegrepen. In de hoop dat dit het stukje ontspanning geeft waar ze op hopen terwijl feitelijk er alleen maar meer stress vrijkomt in het lichaam. Wanneer jij rookt doe je er goed aan om de juiste hulp te vinden die je kan helpen met stoppen wanneer dit niet lukt op eigen kracht. 

“ Wil jij van je klachten af? Dan zal je eerst de oorzaak moeten achterhalen

Moe, prikkelbaar en menstruatie klachten?

Ontdek binnen 3 minuten de hormonale oorzaak van jouw klachten. Ga ontdekken welke hormonen jouw klachten geven zodat je weet waar je aan moet werken.

Scroll naar boven