Vet interessant

Als ik je zou vertellen dat er een voedingsadvies bestaat dat is uitgevaardigd door overheden van vrijwel alle welvarende landen en dat waarschijnlijk bij miljoenen mensen een vroegtijdig overlijden heeft veroorzaakt, dan frons je wellicht de wenkbrauwen en word ik mogelijk niet meer serieus genomen. Toch neem ik dit risico.

Met deze tekst begon William Cortvriendt (arts en deskundige in medisch onderzoek) een hoofdstuk in zijn boek “Maak je niet dik” Ik ben ontzettend blij dat dit ook in de medische wereld steeds verder doordringt dat deze adviezen niet de beste waren met dramatische gevolgen voor vele mensen.

Over welk advies hebben we het dan? Welnu in de jaren 70 werd er in verschillende landen onderzoek gedaan naar de inname van verzadigd vet en het optreden van hart en vaatziekten. En wat bleek: door het meer consumeren van vet steeg ook het aantal hart en vaatziektes. Het advies werd al snel gemaakt. Wees zuinig met vet. Sinds de Let op vet campagne van de overheid zijn we massaal vetten gaan weren en overgestapt op koolhydraten en suikers. Echter toen vele jaren later deze onderzoeken nogmaals werden uitgevoerd bleek dat deze groep niet alleen meer vet at maar ook meer suiker. Uit verder onderzoek bleek suiker de veel waarschijnlijker boosdoener te zijn. Deze adviezen worden beetje bij beetje en mondjesmaat bijgesteld maar in mijn optiek nog veel te traag. Want als de natuur ons ongezonde volvette voeding schenkt, hoe zouden wij ons dan 2,5 miljoen jaar hebben voortgeplant? In de oertijd moesten de mensen eten uit de natuur. Supermarkten vol met brood, chips, slechts 1 calorie drankjes en 0% vet waren er toen niet. We moesten het doen met wat de natuur ons bracht. En die heeft ons een heel eind gebracht want we evolueren er nog steeds op. Zou het niet gewoon komen omdat de voedingsindustrie zich ermee ging bemoeien door belangrijke vetten uit natuurlijke producten te verwijderen en een overschot aan koolhydraten te promoten?

Ook op hormonaal gebied zijn goede en verzadigde vetten essentieel. Geslachtshormonen zijn na de menopauze afhankelijk van de bijnieren. De bijnieren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van o.a. cortisol, progesteron, oestrogeen, testosteron, DHEA en pregnenolone (belangrijk voor ons geheugen) halen hun bouwstof uit cholesterol. Nu weten we allemaal dat verzadigde vetten het cholesterolgehalte kan doen verhogen, al regelt de lever dit voor 90% zelf en komt 10% komt uit de verkeerde vetten en suiker, maar door massaal gezonde vetten te weren betekent dat er geen bouwstof is om hormonen aan te kunnen maken met als resultaat een hormonale disbalans. Wist je, dat wanneer je lichaam te weinig vetten binnenkrijgt, dat het gaat vragen om suikers en koolhydraten om hier vetten uit te maken. Dit zijn nou net niet de vetten waar we op zitten te wachten. Zo zie je maar dat goede en gezonde voeding( en nee koekjes en bitterballen horen hier niet bij) de basis zijn voor een stabiele hormoonhuishouding. Want tja geen goede voeding levert geen bouwstof, geen bouwstof geen hormonen.