Waarom diëten niet werken

Stel je voor: je wilt graag een paar pondjes afvallen. Of misschien wil je wel 10 kilo kwijt.                               Hoe ga je dit doen? Je volgt een dieet op weinig calorieën of eiwit shakes. Je hongert jezelf een paar maandjes uit en als het streefgewicht in zicht komt dan ben je er wel klaar mee. Je vervalt weer in je oude voedingspatroon en de kilo’s vliegen er weer aan, liefst met een extra schepje vet als bonus. Dit is wat veel mensen overkomt. Je hebt je gedurende een bepaalde periode keurig aan de beweging en voedingsadviezen gehouden maar zonder deze mentaal te integreren, zal het resultaat veelal niet blijvend zijn. Als je de mindset niet verandert, wordt afvallen een frustrerende en energievretende steeds terugkerende tijdelijke actie. De theorie achter veel diëten is dat je meer calorieën moet verbranden dan je consumeert. Voor een deel is dit waar maar waar de meeste diëten geen rekening mee houden zijn je hormonen. Crashdiëten zorgen ervoor dat je hormonen nog verder uit balans raken.

Hormonen worden aangemaakt in diverse klieren en weefsels. Via o.a. het bloed worden ze getransporteerd naar de plek in het lichaam waar ze nodig zijn. Hormonen bepalen of het lichaam vet opslaat of vet verbrand, ook regelt het de energiehuishouding, of je snel of langzaam verouderd en of er spiermassa opgebouwd wordt of juist afgebroken. Onze hormoonhuishouding heeft niet alleen invloed op onze stofwisseling, groei, waterhuishouding, gedrag, geslachtsorganen en het functioneren van het zenuwstelsel maar ook op het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Eet daarom niet minder maar beter. Wanneer je lichaam te weinig calorieën binnenkrijgt heeft dit grote invloed op onze stofwisselingssnelheid.

Zie je lichaam als een kolenkacheltje. Je lichaam is de kolenkachel en de calorieën zijn de kolen. Wanneer het kacheltje maar de helft van de kolen krijgt, heeft de kachel niet genoeg kolen om de hele dag de ruimte warm te stoken. De kachel is hierdoor genoodzaakt om op de waakvlam te gaan om zo zuinig met z’n kolenvoorraad om te springen. Zo werkt het ook met ons lichaam. Wanneer we te weinig calorieën binnenkrijgen gaat de energieverbranding op de spaarstand. Wanneer we besluiten om weer als vanouds te gaan eten vliegen de kilo’s er weer bij aan omdat het lichaam in de spaarstand geparkeerd staat.

Het is dus een slim idee, wanneer je wilt afvallen om je hormonen in balans te brengen en te houden want van je hormonen win je het namelijk nooit.