Wat eet Wilma zelf?

My favorites

Er wordt vaak aan mij gevraagd wat ik nou eigenlijk zelf allemaal eet. Tijd dus om daar eens antwoord op te geven. Voor mij is het belangrijk dat recepten gezond maar vooral ook lekker en gemakkelijk klaar te maken zijn. Ik ben zelf niet zo’n keukenprinses dus hoe minder ingrediënten, hoe beter het werkt voor mij.

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de hoeveelheden en dat deze zijn afgestemd met je levensstijl. Een actieve levensstijl vraagt om meer koolhydraten dan wanneer je veel zit en weinig beweegt.

Mijn algemene richtlijn voor de hoeveelheden op je bord is:
½ bord gevuld met groente, liefst 2 soorten groentes
¼ met vlees/kip/vis/gevogelte
¼ eventueel met koolhydraten wanneer je fysiek actief bent.

Voel zelf goed aan of de hoeveelheid voldoende voor je is. Het is namelijk niet de bedoeling dat je voor de volgende maaltijd al honger hebt en daardoor eerder geneigd bent te gaan ‘snaaien’.

 

Ik deel hieronder mijn meest favoriete recepten. Uiteraard bestaat mijn voedingspatroon uit veel meer recepten maar deze komen regelmatig terug vooral omdat ze makkelijk, lekker en  gezond zijn.

 

Yoghurt met granen

150 gr volle Griekse yoghurt
1 el lijnzaad
100 gr of handvol blauwe bessen1 a 2 handjes noten zoals walnoten, paranoten amandelen

Eventueel een paar eetlepels havervlokken wanneer ik een fysiek zware dag voor de boeg heb.

Doe het (diepvries)fruit  in een kom. Doe hier het lijnzaad, de noten en eventueel de havervlokken bij. Het lijnzaad liefst heel kopen en even in een koffiemolentje fijnmalen vlak voor gebruik, anders gebroken kopen en in koelkast bewaren i.v.m. oxidatie. Giet er de yoghurt bij en laat dit ’s nachts wellen in de koelkast. De volgende ochtend is het ontbijt klaar voor gebruik.

 

 

 

Spinazie smoothie

2 handen spinazie   (of een heel bakje babyspinazie)
½  avocado                                                                                                                                                  
1 kiwi
1 appel
water aanvullen naar behoefte

Blender alles tot een romige massa

 

 

 

Rijstwafels of kastanjecrackers

roomboter                           
voor beleg: gerookte zalm, geitenkaas, gekookt eitje, kipfilet, avocadodip (van avocado, uitje, teentje knoflook en zongedroogde tomaatje)

Besmeer 4 rijstwafels of crackers met een dun laagje boter en dik beleggen met  een van de bovenstaande opties. In rijstwafels zit nauwelijks voedingswaarde. Deze moet gehaald worden uit het dik belegde beleg. Op deze manier voorkom je ook een enorme bloedsuikerstijging.

 

 

 

 

Broccoli-courgette soep

Ingrediënten:

1 courgette
1 broccoli
1 kleine ui
1 teentje knoflook
½ liter kippenbouillon

Ui en knoflook fruiten in een soeppan en voeg hier de kippenbouillon aan toe. Breng het geheel aan de kook. Daarna de courgette in plakjes en de broccoli in roosjes toevoegen . Laat het geheel 25 min gaar sudderen. Giet het daarna in de blender  en blender het tot een gladde massa. Strooi  naar behoefte zwarte peper over de soep.

 

 

 

 

paprika-tomatensoep

Ingrediënten voor 2 personen:

2 rode paprika’s
1 courgette
1 ui
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
mespuntje gedroogde chilipeper
1 blik gepelde tomaten
1 bouillonblokje

Maak de paprika’s en courgette schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een soeppan of braadpan en fruit de groenten ca. 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de chilipeper toe. Voeg 500 ml water, het blik tomaten en het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep ca. 10 minuten doorkoken en blender alles tot een romige massa.

 

 

 

Snoeptomaatjes uit de oven met mozzarellabolletjes en basilicum.

Ingrediënten:

25 tot 30 snoeptomaatjes liefst in verschillende kleuren
1 bakje kleine mozzarellabolletjes
gedroogde tijm
verse basillicum
balsamicoazijn
olijfolie
peper en zout

Snijd de tomaatjes door de midden en leg ze met het snijvlak naar boven dicht tegen elkaar aan in een ovenschaal. Strooi er flink wat gedroogde tijm over en een snufje zout en peper. Besprenkel de tomaatjes met olijfolie en een beetje balsamicoazijn. Zet het 10 min in een voorverwarmde oven op 180 graden. Voeg aan de gare tomaatjes de mozzarellabolletjes en het basilicum toe. Eet smakelijk.

 

 

 

 

Salade met komkommer, cherrytomaatjes en ei

Ingrediënten:

1 ei
½ komkommer
1 flinke handvol cherrytomaatjes 1 el (zelfgemaakte, of uit deze pot) mayonaise
peper en zout

Kook een ei in een pannetje water. Snijd de komkommer in blokjes of maak er sliertjes van met een spirelli. Leg dit op een diep bord. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en voeg toe aan de komkommer. Pel het ei, snijd in stukjes. Meng de mayonaise door de komkommer en tomaatjes. Leg het ei erop en breng op smaak met peper en zout.
Tip: je kunt de tomaatjes ook vervangen door radijsjes.

Mayonaise 2 eidooiers (eieren splitsen) 2 tl witte balsamicoazijn 2 tl mosterd 200 ml milde olijfolie witte peper en zout Meng in een kom de eidooiers, zijn en mosterd. Voeg daarna druppelsgewijs de olijfolie toe. Elke keer als de olie is opgenomen, voeg je meer toe. Op een gegeven moment kun je een straaltje olie in een kom laten lopen terwijl je goed roert.

 

 

 

Italiaanse roerbak met kip

Ingrediënten:

100 gr kipfilet per persoon (in stukjes)
1 uitje gesnipperd                                                                                     
2 teentjes knoflook fijngesneden
gedroogde  Italiaanse kruiden (tijm, oregano, basilicum)
mediterrane groenten zoals paprika, courgette, aubergine, lente uitjes etc.

2 el verse pesto
je hebt hiervoor nodig: 2 bossen basilicum, 100 gr Parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitten of zonnebloempitten, 2 teentjes knoflook uitgeperst en een flinke scheut olijfolie.
Meng alles bij elkaar in een blender

Snijd de kipfilet in stukken en bak deze kort aan in een knoflookolie gemaakt van olijfolie met de knoflook en ui. Voeg daar de groenten aan toe. Breng het geheel op smaak met Italiaanse kruiden en verse pesto.

 

 

 

Spaghetti met courgette  voor 4 personen

Ingrediënten:

400 gr rundergehakt
groot blikje tomatenpuree
groentepakket 400-600 gr                                      
2-3 courgettes
1 sjalotje
Italiaanse kruiden
1 pakje tomatenpassata

 

Versnipper het sjalotje en fruit dit met een beetje olijfolie in een pan. Voeg de tomatenpassata en het blikje tomatenpuree toe. Laat de saus een beetje indikken. Strooi er flink wat Italiaanse kruiden doorheen. Bak het gehakt rul en voeg dit bij de saus. Roerbak het groentepakket (of losse groenten naar keuze) en haal de courgette door de spirelli (of snijd er plakjes van met de kaasschaaf) Voeg de

courgette toe aan de groente en laat het goed doorwarmen. (niet te lang) Verdeel de groenten over de borden en serveer met de saus.
Je kunt ook de groenten aan de saus toevoegen en de spaghetti verdelen over de borden.